Stăreţia schitului "Slobozia", azi casa parohială a bis. "Sf. Nicolae"


Categorie: Stăreţii
Perioada: 1840
Importanta: A
Cod LMI: PH-II-m-A-16399
Adresa: Aleea Nucilor 9
Localitate: municipiul CÂMPINA
Judet: Prahova
Regiune: Muntenia

Imagini

Stăreţia schitului Stăreţia schitului Stăreţia schitului Stăreţia schitului Stăreţia schitului Stăreţia schitului Stăreţia schitului Stăreţia schitului

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

raduvoinescu / 25-Nov-2009

 

Extras din "PAROHIA SFANTUL NICOLAE CAMPINA - ISTORIA LOCULUI" de pr. Petru Moga

 

Actuala casa parohiala, inscrisa ca monument de arhitectura, avand Cod LMI 2004 PH-II-m-A-16399, dateaza din 1840 fiind construita pe fundatiile staretiei lui Damaschin din 1796 si cu aceeasi structura arhitecturala, adica cinci camere mari ridicate pe un beci cu bolti semicilindrice din tuf calcaros. La cutremurul din 1940 camera de deasupra intrarii beciului s-a daramat. Casa a fost adusa la forma initiala pe baza proiectului de restaurare a Dnei Arh. Livia Caltia, aprobat de Directia Monumentelor Istorice in anul 1991. Cu aceasta ocazie s-a adaugat casei un spatiu protector al intrarii la beci, avand deasupra un pridvor amplu cu stalpi de lemn. Este cea mai veche casa de locuit din municipiul Campina. In anul 2005, cu ocazia unor reparatii de tencuieli interioare au fost descoperite detalii din etapa initiala de constructie (presupunem ca in anul 1904 la reparatiile initiate de Eforia Spitalelor Civile s-a intervenit asupra fatadelor prin modificarea pozitiei si numarului ferestrelor), detalii care vor trebui avute in vedere la o viitoare restaurare generala a casei.

In 1842, in apropierea actualei case parohiale, s-a construit ca hambar, o cladire din lemn pe fundatie de piatra cu un mic beci. Pastrata probabil doar partial (daca informatia din traditia locala referitoare la incendierea ei in timpul primului razboi mondial este adevarata), si degradata in proportie de 70%, cladirea a fost consolidata si restaurata in 1992, tot cu asistenta Dnei Arh. Livia Caltia, fiind amenajata ca birou parohial si spatiu social pentru o gradinita de copii.